Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня (061) 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net

Вхід для користувачів

Швидкі посилання



 

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє про нові випадки отруєння грибами (11/10/2019 11:37)

09.10.2019 року у стані середньої важкості до реанімаційного відділення КНП «Оріхівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування» доставлено відразу трьох членів однієї родини – мешканців с.Таврійське Оріхівського району з діагнозом «отруєння грибами».

В ході проведення епідеміологічного розслідування даного випадку захворювання було встановлено, що отруєння спричинено вживанням невідомих грибів домашнього приготування, які були зібрані постраждалими у лісосмузі неподалік села Таврійське.

Якщо у минулому році в Запорізькій області було зареєстровано всього 7 випадків отруєння грибами (постраждало 10 осіб), то з початку 2019 року зареєстровано вже 9 випадків отруєння грибами, кількість постраждалих осіб – 11. Завдяки своєчасному зверненню до лікувальних установ та надання лікарями кваліфікованої медичної допомоги постраждалим, летальних випадків не зареєстровано.

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» вкотре звертається до мешканців області з попередженням про те, що в Запорізькому регіоні ростуть тільки умовно-їстівні гриби.

Щоб уникнути отруєння грибами, фахівці рекомендують не нехтувати елементарними правилами профілактики: збирати тільки відомі гриби (існують спеціальні довідники їстівних і отруйних грибів); заготовляти про запас тільки молоді гриби; солити, сушити та маринувати кожен вид грибів окремо; перед відварюванням ретельно мити гриби від частинок піску і грунту; воду після відварювання обов'язково зливати. При цьому слід пам'ятати, що ніяка кулінарна обробка не знешкоджує грибну отруту.

Не рекомендується збирати або купувати на ринку перерослі, в'ялі, пошкоджені личинками і цвіллю гриби; куштувати підозрілі гриби; збирати гриби вздовж доріг; відкладати обробку грибів, оскільки даний продукт швидко псується; купувати на ринку грибні консерви, герметично закриті кришками в домашніх умовах, а також сухі гриби, грибну ікру та різні салати з грибами.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):

1. Негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

2. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчого лікувального закладу.

3. Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.

Ніякого самолікування!

Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важче буде перебіг отруєння.

11/10/2019 11:37


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020

Прес-службаІсторіяНормативні документиЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиГромадське здоров'яНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC