Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня (061) 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net

Вхід для користувачів

Швидкі посилання



 

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє про випадок ботулізму (22/10/2019 16:44)

22.10.2019 року до реанімаційного відділення КНП «СМСЧ №1» м. Енергодар у стані середньої важкості госпіталізовано жінку, що мешкає у Енергодар, з діагнозом «ботулізм».

Фахівцями ВП «Енергодарський міжміськрайонний відділ ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» в ході проведення епідеміологічного розслідування даного випадку захворювання встановлено, що постраждала вживала в’ялену тарань, виготовлену в домашніх умовах.

Для проведення лабораторних досліджень на наявність ботулотоксину направлено клінічний матеріал (зразки крові та промивних вод від хворої) та залишки харчового продукту, відібрані в осередку захворювання.

Вважаємо за необхідне ще раз проінформувати жителів області, що у 2018 році в Запорізькій області було зареєстровано 10 випадків захворювання на ботулізм з 13 постраждалими, 2 з яких померли. Причиною захворювання на ботулізм в цих випадках послужила риба домашнього виробництва.

За період, що минув з початку 2019 року, в області вже зареєстровано 9 випадків захворювання на ботулізм, постраждало 10 осіб. Для двох з них, нажаль, вживання рибної продукції призвело до смертельних наслідків.

Враховуючи епідеміологічну ситуацію, яка щорічно складається з захворюваністю на ботулізм, ще раз акцентуємо Вашу увагу, що ботулізм - гостре важке інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає в результаті вживання в їжу харчових продуктів, що містять мікробний токсин – ботулінум, та призводить до важких уражень нервової системи, змін в роботі серцево-судинної системи, слабкості скелетних і гладких м’язів, порушення зору, ковтання, моторики кишок.

Токсин палички ботулізму є найбільш небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів. Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку збудників.

Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.

Споживаючи продукт, практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину, оскільки він не має кольору, смаку та запаху.

Захворювання на ботулізм виникає в середньому через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до 10 діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються наступні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості зору (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м'язів гортані, глотки і мови хворі втрачають голос, ковтання стає скрутним або зовсім неможливим. Головним вражаючим місцем токсину ботулізму є нервова система. Розвивається неврологічна симптоматика. У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання, параліч діафрагми, в результаті чого настає смерть.

Лікування: тільки госпіталізація хворого в стаціонар, введення протиботулінічної сироватки. Тому в разі виявлення характерних для ботулізму симптомів  необхідно  НЕГАЙНО звертатися за медичною допомогою.

22/10/2019 16:44


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020

Прес-службаІсторіяНормативні документиЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиГромадське здоров'яНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC