Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня (061) 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє про випадок отруєння грибами (25/11/2019 11:33)

24.11.2019 року до реанімаційного відділення КНП «Міська лікарня №9» доставлено жінку, що проживає в м. Запоріжжя, з діагнозом «отруєння грибами».

В ході проведення епідеміологічного розслідування даного випадку захворювання було встановлено, що отруєння спричинено вживанням невідомих маринованих грибів домашнього приготування, які були зібрані постраждалою на о. Хортиця.

Якщо у минулому році в Запорізькій області було зареєстровано всього 7 випадків отруєння грибами (постраждало 10 осіб), то з початку 2019 року зареєстровано вже 11 випадків отруєння грибами, кількість постраждалих осіб – 16. Лише завдяки своєчасному зверненню до лікувальних установ та надання лікарями кваліфікованої медичної допомоги постраждалим, летальних випадків не зареєстровано.

ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» вкотре звертається до мешканців області з попередженням про те, що в Запорізькому регіоні ростуть тільки умовно-їстівні гриби.

Щоб уникнути отруєння грибами, фахівці рекомендують не нехтувати елементарними правилами профілактики: збирати тільки відомі гриби (існують спеціальні довідники їстівних і отруйних грибів); заготовляти про запас тільки молоді гриби; солити, сушити та маринувати кожен вид грибів окремо; перед відварюванням ретельно мити гриби від частинок піску і грунту; воду після відварювання обов'язково зливати. При цьому слід пам'ятати, що ніяка кулінарна обробка не знешкоджує грибну отруту.

Не рекомендується збирати або купувати на ринку перерослі, в'ялі, пошкоджені личинками і цвіллю гриби; куштувати підозрілі гриби; збирати гриби вздовж доріг; відкладати обробку грибів, оскільки даний продукт швидко псується; купувати на ринку грибні консерви, герметично закриті кришками в домашніх умовах, а також сухі гриби, грибну ікру та різні салати з грибами.

При появі симптомів отруєння грибами не можна зволікати, відразу слід викликати «швидку допомогу». До її приїзду потрібно промити шлунок 1—2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Фахівці також радять пити багато рідини. Ні в якому разі не можна вживати алкоголь, молочні і кисломолочні продукти, оскільки вони сприяють прискоренню всмоктування отрути.

Недоїдені гриби радять не викидати — їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила в організм, і прискорити лікування.

Найдієвіша порада, яка стовідсотково вбереже вас від отруєння грибами, — відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей віком до 12 років, а також для жінок у період вагітності і грудного вигодовування та людей похилого віку.

Кожен має право вирішувати — їсти чи не їсти гриби. Проте, пам’ятайте, що за таке рішення можна заплатити життям — не тільки своїм, а й близьких вам людей.

25/11/2019 11:33


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019

Прес-службаІсторіяНормативні документиЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиГромадське здоров'яНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC