24.11.2019 року до реанімаційного відділення КНП «Міська
лікарня №9» доставлено жінку, що проживає в м. Запоріжжя, з діагнозом «отруєння
грибами».
В ході проведення епідеміологічного розслідування
даного випадку захворювання було встановлено, що отруєння спричинено вживанням невідомих
маринованих грибів домашнього приготування, які були зібрані постраждалою на о.
Хортиця.
Якщо у минулому році в Запорізькій області було
зареєстровано всього 7 випадків отруєння грибами (постраждало 10 осіб), то з
початку 2019 року зареєстровано вже 11 випадків отруєння грибами, кількість постраждалих
осіб – 16. Лише завдяки своєчасному зверненню до лікувальних установ та надання
лікарями кваліфікованої медичної допомоги постраждалим, летальних випадків не
зареєстровано.
ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» вкотре звертається
до мешканців області з попередженням про те, що в Запорізькому регіоні ростуть тільки
умовно-їстівні гриби.
Щоб уникнути отруєння грибами, фахівці рекомендують не нехтувати
елементарними правилами профілактики: збирати тільки відомі гриби (існують
спеціальні довідники їстівних і отруйних грибів); заготовляти про запас тільки
молоді гриби; солити, сушити та маринувати кожен вид грибів окремо; перед
відварюванням ретельно мити гриби від частинок піску і грунту; воду після
відварювання обов'язково зливати. При цьому слід пам'ятати, що ніяка кулінарна
обробка не знешкоджує грибну отруту.
Не рекомендується збирати або купувати на ринку
перерослі, в'ялі, пошкоджені личинками і цвіллю гриби; куштувати підозрілі
гриби; збирати гриби вздовж доріг; відкладати обробку грибів, оскільки даний продукт
швидко псується; купувати на ринку грибні консерви, герметично закриті кришками
в домашніх умовах, а також сухі гриби, грибну ікру та різні салати з грибами.
При появі симптомів отруєння грибами не можна зволікати,
відразу слід викликати «швидку допомогу». До її приїзду потрібно промити шлунок
1—2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму.
Фахівці також радять пити багато рідини. Ні в якому разі не можна вживати алкоголь, молочні і кисломолочні продукти,
оскільки вони сприяють прискоренню всмоктування отрути.
Недоїдені гриби радять не викидати — їх аналіз допоможе
лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила в організм, і прискорити
лікування.
Найдієвіша порада, яка стовідсотково
вбереже вас від отруєння грибами, — відмовтеся від споживання дикорослих
грибів. Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей віком до 12 років,
а також для жінок у період вагітності і грудного вигодовування та
людей похилого віку.
Кожен має право
вирішувати — їсти чи не їсти гриби. Проте, пам’ятайте, що за таке рішення можна
заплатити життям — не тільки своїм, а й близьких вам людей.
25/11/2019 11:33 |