Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня (061) 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net

Вхід для користувачів

Швидкі посилання



 

Результати моніторингових досліджень на холеру з 26.06 по 03.07.2020 (06/07/2020 14:53)

За період з 26.06.2020 до 03.07.2020 в області на вібріофлору обстежено 132 особи з дисфункцією кишкового тракту, що в 2,2 рази менше, ніж за аналогічний період минулого року (2019 рік – 298 осіб). Холерні вібріони не виділені.

За вказаний період із навколишнього середовища відібрано і досліджено на холеру 90 проб (аналогічний період 2019 року – 128 проб), у тому числі 24 проби води Азовського моря, 16 проб води річки Дніпро, 15 проб води інших річок та ставків, 22 проби стічних вод інфекційних лікарень/відділень лікувальних закладів області, 13 проб стічних вод до очищення, відібраних на міських та селищних очисних спорудах.

. Холероподібні вібріони виділені з 13 проб, що становить 14,4% від загальної кількості досліджених проб (2019 рік – з 29 проб або 22,6% проб). Серед позитивних 7 проб морської води (м. Бердянськ – 2, Приазовський район – 5), 3 проби води річки Дніпро у м. Запоріжжі, 3 проби стічних вод інфекційного відділення до знезараження у Приазовському районі.

Взагалі з початку року на холеру обстежено 539 осіб; результати обстежень негативні.

На виконання наказів Міністерства охорони здоров’я України від 30.05.1997 № 167 «Про удосконалення протихолерних заходів в Україні», від 17.05.2001 №188 «Про зміни обсягу досліджень на холеру» у червні 2020 року досліджено 450 проб з об’єктів довкілля (червень 2019 року – 530 проб), з 52 з них виділені холероподібні вібріони (11,6% проб, аналогічний період 2019 року – 13% ). Серед досліджених проб:

· 118 проб морської води; холероподібні вібріони виділені з 24 проб води, у тому числі у м. Бердянську - з 4 проб, у Приазовському районі – з 20 проб;

· 82 проби води річки Дніпро; холероподібні вібріони виділені з 6 проб у

м. Запоріжжі;

· 80 проб води інших річок та ставків; холероподібні вібріони виділені з 12 проб у м. Мелітополі (8 проб води річки Молочна, 4 проби води Старичного озера);

· 57 проб стічних вод, які відібрані до очищення на міських та селищних очисних спорудах; холероподібні вібріони виділені з 2 проб у м. Мелітополі;

· 110 проб стічних вод інфекційних стаціонарів; холероподібні вібріони виділені з 8 проб, у тому числі з 4 проб у м. Мелітополі та з 4 проб у Приазовському районі.

Нагадуємо, що холероподібні вібріони можуть спричиняти поодинокі захворювання на гострі кишкові інфекції з легким перебігом, без ускладнень і без тенденції до масового розповсюдження.

Одночасно звертаємо увагу на те, що пік кишкових інфекцій зазвичай припадає на спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуватися індивідуальним посудом;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду; не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, біль голови, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

06/07/2020 14:53


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020

Прес-службаІсторіяНормативні документиЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиГромадське здоров'яНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC