Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Чи можна сьогодні вживати кавуни та дині? Санепідслужба повідомляє та рекомендує (24/07/2012)

В 2012 році вже досліджено 270 проб овочів та фруктів

Для попередження виникнення та розповсюдження масових харчових отруєнь, пов?язаних з вживанням недоброякісних харчових продуктів, серед жителів міста Запоріжжя, санепідслужбою постійно здійснюється моніторинг за вмістом нітратів в плодоовочевій продукції. В 2012 році вже досліджено 270 проб овочів та фруктів, в тому числі ранньої плодоовочевої продукції.

У нашій області серпень та вересень традиційно вважалися періодами смакування солодкою, освіжаючою м?якоттю кавунів та динь. Проте уже зараз окрім крамниць та ринків, баштанна продукція реалізується більш ніж в 80 торговельних точках на вулицях міста.

Сьогодні до санепідслужби та засобів масової інформації надходять чисельні звернення громадян щодо якості баштанних культур, які реалізуються в торговельній мережі міста. В зв?язку з цим санепідслужбою минулого тижня був проведений одномоментний відбір проб та лабораторні дослідження кавунів та динь на вміст нітратів, які реалізуються в торговельній мережі та ринках міста. Більш ніж в 16 відсотках випадків виявлено перевищення допустимих рівнів, а саме - в одній пробі кавунів та 5 пробах динь. Реалізація недоброякісної продукції заборонена.

Нітрати - (солі азотної кислоти) самі по собі мало токсичні, проте вони перетворюються в більш токсичні нітрити як в шлунково-кишковому тракті, так і в самих баштанних. Нітрити порушують транспортну функцію крові та визивають гіпоксію ? кисневе голодування. Інтоксикація ними характеризується важкими наслідками. Незважаючи на те, що в м. Запоріжжя випадків отруєння нітратами не зареєстровано, в разі виникнення підозри на гостре отруєння нітратами, необхідно негайно звернутися до лікувально-медичного закладу, особливо щодо дітей.

Ніхто не може гарантувати стовідсоткової якості придбаних кавунів, динь, тому вони не рекомендуются для вживання дітям молодшим за 3 роки. Деякі дієтологи вважають, що кавун не повинен входити в раціон дітей до 5-річного віку. Ранні кавуни та дині протипоказані всім людям, а особливо дітям до 11 років, годуючим матерям, хронічним хворим з ослабленим імунітетом.

Необхідно неухильно дотримуватися простих правил:

? не купувати баштанні уподовж доріг, де вони вбирають в себе важкі метали, що містяться в автомобільних вихлопах, на стихійних ринках;

? не купувати нарізаних, битих, пом'ятих кавунів та динь. Нарізаний кавун неможливо ретельно вимити, тому вживання таких баштанних в їжу може стати причиною виникнення захворювань гострими кишковими інфекціями;

? купувати кавуни та дині необхідно на об'єктах, де є умови для їх реалізації. Кавуни та дині мають бути розкладені на товарних лотках, в корзинах, а не звалені в купу на землі, щоб через мікротріщини не проникала грязь та хвороботворні мікроорганізми;

? необхідно вимагати у продавців документи, які гарантують якість та безпеку баштанних, що реалізуються;

? перед вживанням необхідно ретельно помити кавун або диню під проточною водою.

Власова Світлана Миколаївна,

завідувачка санітарно-гігієнічного відділу Запорізької міськСЕС

24/07/2012


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC