На 33 тижні 2020 року зареєстровано 119
випадків ГКІ. Рівень захворюваності склав 6,9 на 100 тис., що в 3 рази нижче середнього багаторічного рівня
(середньобагаторічний рівень – 20,8 на 100 тис.).
В цілому по
області лабораторно підтверджено 27% випадків ГКІ, із них в 12,5% - ротавірусна інфекція.
Серед
факторів передачі на ГКІ найбільша питома вага приходиться на м’ясну і молочну продукцію – 19%, овочі, фрукти – 14%, рибну продукцію – 10,5%.
При цьому питома вага продуктів домашнього виготовлення (неправильного приготування
та зберігання) склала 73%, узаконені ринки – 14,2%,
вулична торгівля, стихійні ринки – 12,5%.
Як
повідомлялось раніше, 13.08.2020 в м. Бердянську зареєстрована групова
захворюваність на гостру кишкову інфекцію з харчовим шляхом передачі.
Постраждало 5 осіб (відпочиваючі), всі дорослі. Станом на 17.08.2020 хворі виписані
із стаціонару для проходження лікування за місцем постійного проживання. У всіх
захворілих лабораторно підтверджена галофільозна інфекція. В результаті
проведеного епідрозслідування встановлено, що причиною отруєння послужили
варені креветки, які постраждалі купували у приватної особи та вживали в іжу
протягом дня на пляжі в спекотну погоду.
Нагадуємо,
що захворювання на галофільоз виникає в результаті вживання в їжу сирих або
недостатньо термічно оброблених продуктів моря: риби, крабів, мідій, креветок,
устриць тощо, в яких дуже швидко (протягом однієї години) при високій температурі
(30-35оС) розмножуються галофільні вібріони. Вживання в їжу таких
продуктів викликає харчове отруєння. В залежності від дози збудника отруєння
може буди від легкої до дуже тяжкої форми, навіть з летальним наслідком. Можливе
також зараження галофільними вібріонами і внаслідок заковтування води під час
купання у забруднених водоймищах. 18/08/2020 08:27 |