Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Правила безпеки харчування в літній період (22/07/2013 10:05)

У зв'язку з сезонним збільшенням кількості спалахів харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій в літній період, лікарі закликають звертати особливу увагу на чистоту та якість продуктів перед вживанням, дотримуватись збалансованості раціону та елементарних правил гігієни.

Про це йшлося під час прес-конференції у МОЗ України, присвяченій профілактиці захворювань, викликаних інфекційними кишковими збудниками, у якій взяли участь начальник відділу санітарної охорони території Державної санітарно-епідеміологічної служби України Олександр Заїка, доцент кафедри інфекційних хвороб Національного Медичного Університету ім. О.О. Богомольця Микола Корчинський та головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець.

За словами Олега Швеця, для того, щоб застерегти себе від кишкових отруєнь та токсикоінфекцій, потрібно дотримуватись таких основних правил безпечного харчування:

- забезпечити чистоту всього, що має відношення до приготування їжі і напоїв, починаючи з рук і завершуючи кухонним обладнанням;

- створити належні умови зберігання продуктів: ретельно відокремлювати готові продукти харчування від сирих; убезпечити їжу і напої від впливу комах і гризунів;

- піддавати гарячі страви з м'яса та риби ретельній термообробці;

- споживати лише свіжі, без ознак псування овочі, фрукти та молочні продукти;

- людям, що мають хронічні гастроентерологічні захворювання, варто утримуватися від вживання солі, насичених жирів та цукру;

- не купувати продукти харчування, а тим більше готову їжу, у місцях стихійної торгівлі.

У разі виявлення перших ознак харчового отруєння, інфекційного кишкового захворювання (слабкість, біль у животі, нудота, блювота, діарея, підвищення температури), лікарі рекомендують в першу чергу промити шлунок та кишечник, вжити препарати-ентеросорбенти та негайно звернутися за медичною допомогою.

Нагадаємо, спалахи захворювань на кишкові та інші інфекції, особливо в літній період, реєструються з року в рік. Так, за даними Державної СЕС України з початку червня по теперішній час (станом на 19.07.2013) в Україні було зареєстровано десять спалахів гострих кишкових інфекцій, з них два — в дошкільних навчальних закладах, внаслідок яких усього постраждало 186 осіб, серед них — 55 дітей.

Питання сезонного зростання кількості кишкових інфекцій перебуває на особливому контролі Державної санітарно-епідеміологічної служби України, Міністерства охорони здоров’я України та Уряду країни.

Прес-служба МОЗ України

22/07/2013 10:05


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC