Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Держанепідслужба рекомендує дотримуватись простих, але важливих правил (07/08/2013 13:41)

У першому півріччі 2013 року в Україні зафіксовано 14 спалахів захворювань на гострі кишкові інфекції, внаслідок яких постраждали 221 особа, з них 101 - діти. Спостерігається значне зростання захворюваності на ентеровірусні інфекції серед дітей.

У Черкаській області за аналогічний період зареєстровано два випадки групових захворювань, постраждало 44 особи. На початку серпня зареєстровані групові захворювання серед населення Миколаївської, Херсонської, Івано-Франківської областей.

Як свідчать результати розслідувань, основною причиною виникнення захворювань в організованих колективах є елементарне порушення санітарних норм і правил, недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв тощо. За прогнозами Гідрометцентру в Україну повертається спекотна погода, тому ризик виникнення захворювань на гострі кишкові інфекції та харчові отруєння значно зростає.

З метою застереження громадян від захворювання на гострі кишкові інфекції, харчові отруєння санепідслужба рекомендує дотримуватись простих, але важливих правил:

- оминайте місця стихійної торгівлі, вибирайте харчові продукти, продовольчу сировину тільки в стаціонарних закладах торгівлі, або на санкціонованих ринках;

- купуючи будь-які харчові продукти, вимагайте у продавця документи, що підтверджують їх якість та безпеку;

- уважно вивчайте маркування, перевіряйте терміни придатності харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо якості – не купуйте, звертайтесь до працівників торгівельного закладу;

- особливо уважно слід вивчати маркування харчових продуктів, які реалізуються за акціями;

- при приготуванні страв дотримуйтесь технології їх приготування, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, тощо;

- використовуйте роздільний інвентар для обробки сировини та готових страв; сировину та готові страви зберігайте в холодильнику окремо;

- не готуйте страви із запасом, багатокомпонентні страви;

- овочі і фрукти ретельно мийте, бажано ошпарити їх окропом;

- вирушаючи на відпочинок, не беріть продуктів, які швидко псуються: ковбасних, молочних, кондитерських кремових виробів, м’ясних салатів, паштетів та інших страв, які потребують охолодження під час зберігання;

- не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел;

- харчуючись на пляжі, у лісі, дбайте, щоб продукти не контактували з ґрунтом чи піском;

- для купання та відпочинку використовуйте лише офіційно відкриті і придатні для цього пляжі;

- стежте, аби діти не брали до рота брудних продуктів, а також незнайомих ягід чи рослин;

- раз на тиждень слід ретельно мити іграшки, якими грається дитина.

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання не слід займатися самолікуванням, необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати швидку допомогу.

Прес-служба МОЗ України

07/08/2013 13:41


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC