Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Грибний сезон: профілактика отруєнь (11/09/2013 11:29)

Найкращий спосіб профілактики грибних отруєнь – не збирати і не їсти грибів. Про це заявив під час брифінгу «Грибний сезон: профілактика отруєнь», який відбувся в МОЗ України, начальник Відділу безпеки факторів середовища життєдіяльності людини та формування здорового способу життя Державної санітарно-епідеміологічної служби України Олексій Даниленко.

За його словами, головною причиною отруєнь дикорослими грибами є низька обізнаність жителів України, власне, з цими грибами та неуважність при їх збиранні. «Станом на 9 вересня 2013 року в Україні дикорослими грибами отруїлось 20 осіб, з них п’ятеро дітей, – розповів Олексій Даниленко, – на жаль, одна особа померла». У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, за словами експерта Державної санітарно-епідеміологічної служби України, від отруєнь постраждало 88 осіб, з них дев’ятеро дітей, 11 осіб врятувати не вдалось. Цьогорічне зменшення кількості постраждалих, на думку Олексія Даниленка, може бути пов’язане із погодними умовами, які не сприяють росту грибів. «Також хотілось би думати, що зменшення кількості постраждалих все ж є результатом інформування населення медиками і журналістами, люди починають більше дбати про власну безпеку», – сказав Олексій Даниленко.

За словами експерта Держсанепідслужби України, кожен випадок отруєння дикорослими грибами розслідується фахівцями Державної санітарно-епідеміологічної служби України. «Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймають за їстівні сироїжки. Отруєння також можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки, росли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас», – розповів Олексій Даниленко.

Також начальник Відділу безпеки факторів середовища життєдіяльності людини та формування здорового способу життя Державної санітарно-епідеміологічної служби України розповів, що необхідно знати, аби не отруїтись дикорослими грибами.

1. Відмовитися від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.

2. Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

3. Не класти у кошик невідомі гриби, остерігатися пластинчатих грибів, не збирати старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно-забруднених територіях, під час посухи гриби краще не брати взагалі.

4. Ретельно перевіряти зібрані гриби перед початком приготування.

5. Не вживати сирих грибів.

6. Відібрані гриби спочатку необхідно промити та відварити декілька разів у підсоленій воді – (не менше трьох) протягом 30 хвилин.

7. Готові страви з грибів зберігати у холодильнику, в емальованому посуді не більше доби.

8. Не допускати вживання грибних страв дітьми, вагітними та жінками, котрі годують грудьми.

9. Ніколи не застосовувати «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові.

10. Не викидати недоїдених грибів. Аналіз цих грибів допоможе швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Прес-служба МОЗ України

11/09/2013 11:29


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC