Державна установа "Запорізький обласний лабораторний центр
Міністерства охорони здоров'я України"

Приймальня /061/ 283-17-00, e-mail: zpoblses@ukr.net. «Гаряча лінія»: 707-62-27.
«Гаряча лінія - Анти грип»: /061/ 283-17-07; 283-17-29

Вхід для користувачів

Швидкі посилання


Урядова «гаряча лінія» 0-800-507-309

ZOKC

 

Борис Шейман: «Все ж санітарно-епідеміологічний нагляд є потужним захисним механізмом у випадку профілактики отруєнь грибами» (11/09/2013 11:42)

За останні роки не зафіксовано жодного випадку отруєння грибами, придбаними в супермаркеті чи на ринку. Про це головний позаштатний токсиколог Міністерства охорони здоров’я України Борис Шейман повідомив на брифінгу «Грибний сезон: профілактика отруєнь», який відбувся в МОЗ України.

За його словами, вже понад десятиліття зберігається позитивна статистика – не зафіксовано жодного випадку отруєння грибами, які люди придбали в супермаркетах чи на ринках. «Все ж санітарно-епідеміологічний нагляд є потужним захисним механізмом у випадку профілактики отруєнь грибами», – сказав Борис Шейман.

Як повідомив головний токсиколог України, збирання дикорослих грибів – це ментальна особливість наших людей. «У Великобританії, Німеччині немає випадків отруєння дикорослими грибами, бо населення їх просто не збирає, – розповів Борис Шейман. – А от в Сполучених Штатах Америки стикаються з цієї проблемою, там теж полюбляють «тихе полювання».

Головний токсиколог МОЗ України наголосив, що дітям і навіть підліткам не варто дозволяти їсти гриби взагалі, оскільки це висококонцентрований білковий продукт, він може викликати розлад у роботі кишково-шлункового тракту. Також в жодному випадку не можна вживати гриби вагітним жінками та жінкам, котрі годують грудьми.

«Важливо запам’ятати, якщо у кошику був хоч один отруйний гриб, слід викинути увесь кошик. Отруйні спори напевно потрапили на інші гриби і зробили їх небезпечними для вживання», – наголосив головний токсиколог України. Також він розвіяв міф про те, що сушеними грибами отруїтись не можна. «Сушені гриби такі ж отруйні, як і свіжі», – сказав лікар.

У випадку, якщо все ж з’явились симптоми отруєння, слід негайно очистити шлунок два-три рази підсоленою водою – з розрахунку одна столова ложка солі на один літр води, і терміново звертатись за медичною допомогою, зазначив Борис Шейман.

Прес-служба МОЗ України

11/09/2013 11:42


Архів по роках: 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018

Прес-службаІсторіяЛабораторний центрДокументиЩо необхідно знатиНаукові матеріалиПублічна інформація
Copyright © iC