
Зараз, як ніколи постає питання забезпечення населення безпечною та якісною харчовою продукцією.
На теперішній час, державна установа «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб міністерства охорони здоров’я України» має розвинуту мережу лабораторій, які можуть провести лабораторні дослідження та підтвердити якість та безпеку продукції та страв власного виробництва відповідно вимог діючих нормативних документів, а саме: Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», ДСТУ, тощо.
Санітарно-гігієнічна лабораторія проводить визначення вмісту солей важких металів у сировині та продуктах харчування, калорійності та якості термообробки готових страв, вологість та вміст NaCl у рибній продукції, нітратів у овочах та ін.
Токсикологічна лабораторія проводить визначення мікотоксинів та пестицидів, дослідження виробів з полімерних матеріалів, що контактують з харчовими продуктами.
Радіологічна лабораторія здійснює контроль за радіонуклідами (цезій-137, стронцій-90).
Бактеріологічна лабораторія контролює безпечність продуктів за мікробіологічними показниками.
Наголошуємо, що систематичний виробничий лабораторний контроль покладений на виробників сировини, харчової продукції та власників підприємств громадського харчування, незалежно від форм власності.
Запрошуємо до співпраці щодо забезпечення безпеки харчової продукції для здоров’я.