
Сьогодні 11 липня любителі солодкого відзначають Всесвітній день шоколаду.
Це молоде свято, але популярність його зростає з кожним роком.
Про нього у цей день згадують у багатьох країнах світу, в тому числі в Швейцарії, Німеччині, Італії та Україні.
Це свято вигадали французи ще 1995 року. Нині їх ініціативу підтримують любителі цих ласощів у багатьох країнах світу.
Шоколад раніше вважали шкідливим для фігури. Проте, за останніми дослідженнями, цей продукт дуже корисний для організму людини. У натуральному какао-порошку ціла аптека елементів, які позитивно впливають на організм людини, а його поживна цінність найвища серед продуктів харчування – 450-600 ккал на 100 г. До того ж шоколадом можна смакувати для схуднення. За вмістом білків, жирів та вуглеводів види шоколаду майже не відрізняються, однак вуглеводів більше у молочному шоколаді.
КОРИСТЬ ШОКОЛАДУ:
– нормалізує артеріальний тиск;
– знижує рівень холестерину;
– підвищує імунітет;
– швидко втамовує голод;
– відновлює працездатність;
– покращує розумову діяльність;
– розслаблює та знімаєстрес.
У великих дозах шоколад шкідливий, так як має цукор, і какао-боби не досягають корисного ефекту, а білий шоколад, по суті, не має какао-бобів, відповідно, і користі не принесе, якщо не знати міру. У шоколаді міститься кофеїн, який може викликати почастішання пульсу і підвищення артеріального тиску. А кофеїн і теофілін можуть викликати нудоту, печію і блювоту. Також не рекомендується вживати шоколад людям, які мають цукровий діабет, алергію і зайву вагу.
Існують три види шоколаду. Білий шоколад містить тільки масло какао. У молочному – менше 45% какао-порошку. Найцінніший – чорний шоколад, щомістить не менше 60% какао-порошку.
Коли ми стомлені або настрій зіпсувався, підсвідомо хочеться з’їсти чогось солоденького. Серед усіх солодощів шоколад у цьому випадку найкорисніший, але до 50 г на добу.
Шоколад вибирається за кількома параметрами: склад, термін придатності, зовнішній вигляд, швидкість танення і смак. До складу шоколаду маєв ходити 3 основних компоненти: какао терте, какао-масло і цукор. Не варто забувати про добавки, якість шоколаду вони не підвищують, але багато з них поєднуються за смаком.
Термін придатності шоколаду становить від 12 до 18 місяців. При цьому шоколад не повинен бути покритий білим нальотом, такий шоколад вважається зіпсованим.
Справжній шоколад в руках повинен танути тільки в міру нагрівання від температури руки. На пробу ласощі не повинно відтіняти жирових і специфічних присмаків.
Так що при виборі шоколаду не варто нехтувати цими правилами і можна буде насолодитися якісним і незабутнім смаком ласощі для будь-якого ласуни або просто любителя шоколадних виробів.
Насолоджуйтесь смаком та будьте здорові!