
Влітку, коли температура повітря підвищується, слід бути особливо уважними до умов зберігання та приготування їжі. Продукти домашнього консервування, в’ялена або копчена риба можуть спричинити важке захворювання – ботулізм.
Це хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи. Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів.
Перші симптоми можуть виникати як через 2 години, так і через 4 доби після вживання підозрілого продукту; немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. Проте це не так! Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Основні симптоми ботулізму:
- порушення зору – «сітка» або «туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів;
- сильно виражена сухість у роті, спрага;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
Оскільки основною причиною виникнення ботулізму це вживання в їжу неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим у профілактиці цього захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м’яса. Для руйнування ботулотоксину перед вживанням консервів доцільно їх прогрівати до 100°С протягом 30 хвилин. В жодному випадку не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута або деформована. Не купувати в’ялену, засолену або копчену рибу на стихійних ринках у приватних осіб.
Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — вчасного введення ботулінічного антитоксину.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!