У світі тварин і людей

Лептоспіроз – гостре важке інфекційне захворювання, загальне для людини і тварин. У світі тварин основними джерелами лептоспірозу в побуті є мишоподібні гризуни (щури, миші) – постійні мешканці житла людини. Гризуни в пошуках їжі спрямовуються ближче до оселі, а безтурботний людина створює їм вільний доступ до харчових продуктів, води. Якщо виділення мишей, щурів, інфікованих лептоспірозом, потрапляють на харчові продукти, в питну воду, то зараження людини, що вживає їх, неминуче. Лептоспірозом хворіють і домашні тварини: велика рогата худоба, свині, собаки, кішки.

Інфіковані тварини виділяють лептоспіри з сечею, в тому числі і в водойми, де збудники зберігаються протягом місяця, а в сирому грунті – до року. В навколишньому середовищу збудник лептоспірозу добре зберігається у вологих місцях, у відкритих водоймах, колодязях, у вологих продуктах харчування.

За останні 10 років в Запорізькій області зареєстровано 23 випадків лептоспірозу, 4 з них зі смертельними наслідками (17,3%).

Лабораторна діагностика лептоспірозу здійснюється в лабораторії особливо небезпечних iнфекцiй та методом ПЛР у вiрусологiчнiй лабораторii ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Від людини до людини це захворювання не передається. Зараження людини лептоспірозом відбувається через пошкоджені шкірні покриви при купанні і ловлі риби в забруднених водоймах, під час польових робіт (при попаданні забрудненого ґрунту та води на шкіру), при догляді за хворими тваринами. Крім цього, зараження може відбутися через неушкоджені слизові оболонки рота і стравоходу при вживанні в їжу продуктів, забруднених сечею гризунів, а також – продуктів тваринництва без термічної обробки (м’ясо, молоко), при використанні для пиття води з випадкових джерел (джерела, колодязі).

На території нашої області виявлені природні вогнища лептоспірозної інфекції у плавнях Дніпра (Гребний канал, район випуску стічної води очисних споруд лівого берегу м. Запоріжжя, с. Кушугум, Осетрівка, Розумівка, о. Кучугури), на річках Конка, Кабіца, на околиці м. Енергодару та Каховському водосховищі, на Білозерському лимані та на інших водоймищах. В природних осередках при дослідженні гризунів на наявність антитіл до збудника лептоспірозу позитивні результати досягають 50-60% від кількості відловлених. Тому в цих районах особливо небезпечно, ловити рибу, раки, купатися.

Якщо ви вирішили провести свій відпочинок на природі:

– ретельно підбирайте сухе місце і переконайтеся, що поруч немає залежаних хмизу, сіна, адже в них охоче селяться гризуни;

– категорично забороняється купатися на закритих пляжах;

– продукти ретельно упаковуйте, воду зберігайте в щільно закритій ємності;

– не вживайте для пиття воду з невстановлених джерел;

– для пиття і вмивання використовуйте тільки кип’ячену або бутильовану воду;

– не купа йтися і не ловіть рибу у водоймах і місцях, порослих очеретом, де можуть водитися пацюки, а також в місцях випасу і водопою худоби.

Якщо ви вирішили побалувати свою сім’ю свіжим м’ясом і молоком:

– не купуйте продукти тваринництва на стихійних ринках;

– молоко перед вживанням кип’ятити.

 Якщо ви господар домашнього господарства і присадибної ділянки або ваша робота професійного характеру:

– вживайте заходів до знищення гризунів в домашньому господарстві, житлових приміщеннях;

– не допускайте забруднення харчових продуктів і питної води виділеннями гризунів;

– при проведенні земельних робіт на присадибних ділянках в місцях зволоженою грунту використовуйте гумові рукавички;

– при виконанні сільськогосподарських робіт надягайте водонепроникне взуття, рукавиці;

– використовуйте гумові чоботи при роботі на мокрих луках і спецодяг при догляді за хворими тваринами;

– дотримуйтесь правил особистої гігієни при догляді за худобою: регулярно мийте руки, не вживайте їжу і не паліть під час роботи;

– своєчасно проводити вакцинацію Ваших улюблених тварин від лептоспірозу.

Приємного вам відпочинку! Будьте здорові!