СКЛАДОВІ РАДІОЗАХИСНОГО ХАРЧУВАННЯ

Основні складові радіозахисного харчування:

•  1) вживання “чистих” продуктів;

•  2) кулінарна обробка продуктів (механічна очистка сировини зменшує радіонуклідну забрудненість на 30-40%, вимочування на протязі 2 годин – на 20%, варіння – на 60-85%);

•  3) Споживання продуктів, які мають радіопротекторну (антирадіаційну) дію.

Радіопротекторну дію мають:

•  білок молока, яєць, сиру, кролячого і телячого м’яса, вівсяної і гречаної крупи, пшона, бобових – сприяють виведенню радіоактивного цезію;

•  рослинна олія, добова мінімальна норма споживання якої – 20-25 гр.;

•  вуглевод пектин, профілактична доза якого 2 г на добу, сприяє виведенню з організму радіоактивного стронцію, цезію.

Кількість пектину (у грамах) в 100 г сировини: буряк столовий, порічки – 1,1; яблука -1,0; сливи – 0,9; абрикоси, полуниці, агрус – 0,7; морква, виноград, малина -0,6; картопля, лимон, кавун – 0,5; огірки, перець, цибуля – 0,4; помідори – 0,3; горох і квасоля відповідно 3,0 і 3,7;

•  продукти харчування і лікарські рослини з високим вмістом вітамінів А, Е, С, В, Р;

•  мікроелементи кальцій, калій, фосфор, фтор, залізо, магній. Картоплю, яка багата на калій і вітамін С, рекомендується споживати щодня;

•  фітонциди – цибуля, часник, петрушка, селера, кріп, хрін;

 •  антоціани – барвники жовтого, оранжевого, червоного, синього, фіолетового кольору, яких багато у винограді, чорній смородині, глоді, горобині, помідорах, столовому буряку, абрикосах та інші;

•  лікарські рослини, які мають сечогінну, проносну, потогінну, загальнозміцнюючу, кровоочисну дію, покращують кровотворення і склад крові.