
Як не крути, а золота осіння пора року та начало грибного сезону так і надихає не тільки грибників, а і всіх охочих відправитись в пошуках їстівних дарів.
Але, з настанням осіннього грибного сезону обов’язково не слід забувати про виникнення небезпеки щодо отруєнь грибами.
Незважаючи на масштабну регулярну просвітницько-роз’яснювальну роботу щодо відсутності у Запорізький області дикорослих їстівних грибів, мешканці все-таки продовжують у міських та сільських лісонасадженнях збирати гриби. Наслідки такого тихого полювання дуже невтішні.
Проведений аналіз випадків отруєнь грибами свідчить, що більшість із них обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед, блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки. При певних умовах отруєння також можуть спричинити умовно їстівні та їстівні гриби.
В Україні у 2021 році постраждало від отруєння дикорослими грибами 189 людей, з них 32 дітей. Унаслідок отруєнь померли 21 дорослий і п’ятеро дітей.
В Запорізький області протягом 2021 року зареєстровано 11 випадків отруєння грибами з 14 постраждалими. Завдяки оперативному втручанню медиків, на щастя, летального результату від грибного отруєння вдалося уникнути.
При проведенні розслідування випадків отруєння грибами фахівцями ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ» встановлено, що отруєння викликано вживанням грибів, зібраних хворими самостійно та приготованих в домашніх умовах. Гриби збиралися постраждалими в лісосмузі біля села або розташованої уздовж автомагістралі, на дачі.
ДУ «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» звертається до мешканців Запорізької області з попередженням про те, що в Запорізькому регіоні та поблизу розташованих до нього областях зростають тільки умовно-їстівні гриби. Особливу увагу треба звертати на блідну поганку, котра схожа на їстівній гриб і тим самим вводить в оману навіть досвідчених грибників».
Саме бліда поганка містить дуже токсичні речовини – аманітини, котрі відносяться до клітинних отрут і спричиняють основну дію на рівні клітин нервової системи печінки та викликають незворотні деструктивні зміни клітин головного мозку.
Механізм дії грибних токсинів різний. Медики стверджують, що оскільки токсини діють через систему травлення, тому симптоми отруєння — нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла й озноб – з’являються майже відразу — через 15- 30 хвилин після вживання неякісного продукту.
При появі симптомів отруєння грибами не можна зволікати, відразу слід викликати «швидку допомогу». До її приїзду потрібно промити шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Фахівці також радять пити багато рідини. Ні в якому разі не можна вживати алкоголь, молочні і кисломолочні продукти, оскільки вони сприяють прискоренню всмоктування отрути.
Недоїдені гриби радять не викидати — їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила в організм, і прискорити лікування.
Щоб уникнути отруєння грибами, фахівці рекомендують не нехтувати елементарними правилами профілактики: збирати тільки відомі гриби (існують спеціальні довідники їстівних і отруйних грибів); заготовлювати про запас тільки молоді гриби; солити, сушити, маринувати кожен вид грибів окремо; перед відварюванням ретельно мити гриби від частинок піску і грунту; воду після відварювання обов’язково зливати. При цьому слід пам’ятати, що ніяка кулінарна обробка не знешкоджує грибну отруту. Вона зберігається і в консервованих та сушених грибах.
Не рекомендується: збирати або купувати на ринку переросли, в’ялі, пошкоджені личинками і цвіллю гриби; пробувати підозрілі гриби на смак; збирати гриби вздовж доріг; відкладати обробку грибів, так як цей продукт швидкопсувний; купувати на ринку грибні консерви, герметично закриті кришками в домашніх умовах, а також сухі гриби, грибну ікру і різні салати з грибами.
Найдієвіше, як порада, яка стовідсотково вбереже вас від отруєння грибами, — відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей до 12 років, жінок у період вагітності і грудного вигодовування, людей літнього віку.
Кожен має право вирішувати — їсти чи не їсти гриби. Проте, пам’ятайте, що за таке рішення можна заплатити життям — не тільки своїм, а й близьких людей.