
В умовах війни організм страждає від стресу, є ризик отримати авітаміноз. Саме в цей час організм має бути готовим до швидких дій та у повній готовності, проте авітаміноз може викликати слабкість, в’ялість та ослабити імунітет. Вітамін С – є однією з багатьох водорозчинних поживних речовин, які природно містяться у фруктах та овочах, а рівень дефіциту цього вітаміну пригнічує імунітет.
Розглянемо 5 фактів щодо користі споживання вітаміну С
Вітамін С бере участь у процесах метаболізму, захищає молекули (білки, ліпіди, вуглеводи та ін.) від пошкодження активними формами кисню, потрібен для синтезу гормонів, що грають важливу роль у реакції серцево-судинної системи на важку інфекцію. Також допомагає засвоювати залізо.
Його дефіцит викликає захворювання під назвою «цинга», що проявляється кровотечами та ламкістю судин.
Це незамінний вітамін, який можна отримати лише у їжі рослинного походження. Найбільше знаходиться в таких продуктах: цитрусові, ківі, червоний перець, броколі, смородина, полуниця.
Вплив вітаміну С на перебіг застуди не доведений та потребує більших клінічних випробувань. Він також не сприяє профілактиці ГРВІ й не скорочує тривалість лікування.
Величезні дози вітаміну С можуть спричинити: діарею, нудоту, блювоту, печію, спазми в животі, головний біль, безсоння. Якщо відчуваєте погіршення стану, звертайтеся до сімейного лікаря.
Пам’ятайте, що для більшості людей здорове харчування забезпечує достатню кількість вітаміну С.