
Осінь – чудова пора барвистого листя та теплих вечорів. Саме у такий листопадний вечір приємно випити ароматний чай. Чашечка теплого напою допоможе впоратися із застудами чи просто підніме настрій.
Чай – найпопулярніший напій у всіх країнах світу. Кожну секунду населення Землі випиває більше 2 млн, щодня – близько 3 млрд чашок ароматного чаю. Вплив чаю на організм людини вивчається дослідниками всього світу, а про користь вживання різноманітних сортів чаю написано безліч наукових статей.
До складу чаю входять практично всі групи вітамінів, майже 450 видів органічних сполук, і близько 500 різних мікроелементів (фтор, кальцій, магній, фосфор, тощо).
За рахунок поліфенолів, що містяться в чаї та мають антиоксидантні властивості з організму виводяться токсини, що допомагає знизити ризик хронічних та онкологічних захворювань, уповільнити процес старіння.
Теїн, що міститься в чаї підвищує сприйнятливість і чутливість нервової системи, концентрує увагу, допомагає засвоєнню інформації, прискорює процес мислення та підвищує настрій.
У чаї, особливо зеленому міститься багато вітаміну Р, який сприяє більшій еластичності та пружності судин і капілярів, завдяки чому нормалізується артеріальний тиск, посилюється мозковий кровообіг.
Чай пригнічує гнильні процеси в кишечнику, нейтралізує токсини і знищує хвороботворні бактерії.
Міцним чаєм можна полоскати порожнину рота для зміцнення ясен, промивати очі, рани та опіки, оскільки до складу чаю входять таніни.
Поради щодо вживання чаю:
Не пийте дуже гарячий чи міцний чай.
Не запивайте пігулки чи інші ліки чаєм, оскільки дубильні речовини, значно знизять засвоєння ліків організмом.
Зберігайте чай в жерстяних, а краще в дерев’яних, коробочках з щільно закритою кришкою.
Правильно заварюйте чай, адже різні сорти вимагають різної температури води.
Не заварюйте одну й ту ж саму заварку тричі.
Не вживайте чай, який був заварений більш, ніж 5 год тому.
Переглянемо низку корисних чаїв осіні:
Чай з аронією: так називають чорноплідну горобину. Аронія вважається однією з головних протизастудних ягід через великий вміст вітаміну С. Напій з аронії корисний для судин мозку, він допомагає при головному болю і хронічних мігренях.
Чай з обліпихою: плоди обліпихи – джерело мікроелементів, які зміцнюють імунітет і допомагають боротися з респіраторними інфекціями.
Чай з глідом: до складу глоду входять кверцетин та інші флавоноїди. Вони захищають стінки артерій від відкладення холестеринових бляшок, а також протидіють вірусам.
Чай малиново-м’ятна солодкість: м’ята і малина чудово поєднуються за смаком, і при цьому доповнюють корисні властивості один одного. При цьому такий чай можна пити без обмежень. Він буде дуже корисний при вегетосудинній дистонії, розладах травлення, печії.
Чай з імбиром і лимоном: це майже класика в холодну пору року. Поєднання лимона з імбиром і чорним чаєм бадьорить і налаштовує імунітет на активну роботу.
Липовий чай: чай дарує нам спокій та почуття умиротворення, непомітно дбаючи про наше здоров’я.
Термос з чаєм буде відмінним доповненням до пейзажу і доброму спортивному ранку.