САЛЬМОНЕЛЬОЗ У ЗАПИТАННЯХ ТА ВІДПОВІДЯХ

🟢 Чи потрібна госпіталізація при захворюванні на сальмонельоз?

Госпіталізація показана всім пацієнтам з середньо-тяжкими та тяжкими проявами інфекції, небезпечними фоновими захворюваннями. В інших випадках лікування може проводитися амбулаторно під контролем сімейного лікаря.

З лікарні хворого виписують тільки після того, як він повністю одужає. Працівників особливих груп (наприклад, співробітників харчових підприємств, їдалень тощо) виписують тільки після отримання негативних результатів бактеріологічних аналізів калу, проведених трикратно з перервою 1–2 дні. При повторному виділенні сальмонел таким пацієнтам рекомендується амбулаторне спостереження і при необхідності призначається лікування.

🟢 Чи можливо захворіти на сальмонельоз якщо в вашому оточенні є носій або особа яка хворіє на сальмонельоз?

Так, контактно-побутове зараження відбувається переважно серед дітей раннього віку, осіб похилого і старечого віку та дуже ослаблених людей, У цих випадках сальмонели поширюються через руки, іграшки, предмети догляду, посуд, постільну білизну.

🟢 Чи існує щеплення від сальмонельозу?

Наразі, вакцини для специфічної профілактики сальмонельозу не має.

Для запобігання поширенню сальмонельозу треба дотримуватися санітарно-гігієнічних нормативів при роботі з домашньою худобою та птицею, під час забоїв та обробки м’яса. Також відповідні контролюючі державні органи повинні стежити за здоров’ям худоби та птахів, ретельно контролювати харчові продукти, які надходять на ринки та в магазини, особливо продукти тваринного походження.

🟢 Які уникнути захворювання на сальмонельоз ?

Щоб запобігти інфікуванню на сальмонельоз, необхідно дотримуватися простих правил:

• Ретельно мити руки з милом після контактів з тваринами, приходу з вулиці, до початку приготування їжі, перед їжею, після відвідування туалету.

• Мити дитячі іграшки та соски після їх падіння на підлогу.

• Дотримуватися правил зберігання харчових продуктів. Повинні дотримуватися не тільки терміни, але правила «товарного сусідства» в холодильнику.

• Не купувати продукти на стихійних ринках.

• Дотримуватися правил термічної обробки.

• Ретельно мити овочі, фрукти та зелень.

• Готувати яйця шляхом відварювання (не менше 5 хвилин) або обсмажувати з двох сторін, та не пити сирі яйця.

• Користуватися окремими обробними дошками й ножами для сирого м’яса і риби. Ретельно їх мити та обдавати окропом.

• Проводити,при необхідності, своєчасну обробку проти мух та тарганів.

Джерело: за матеріалом завідувача бактеріологічної лабораторії ДУ”Запорізький ОЦКПХ МОЗ ” Наталія Кряжевой.