ЧОМУ ВКРАЙ ВАЖЛИВО ВАКЦИНУВАТИ ПЕРЕДЧАСНО НАРОДЖЕНИХ ?

Передчасно народжені діти мають вищі шанси захворіти на інфекційні хвороби, тому важливо, щоб вони отримали щеплення. Це пояснюється тим, що їхня імунна система менш розвинена.

У більшості випадків недоношених дітей (немовлят, народжених до 37 тижнів), зокрема дітей із низькою масою тіла, вакцинують за звичайною схемою та дозуванням згідно з Національним календарем профілактичних щеплень.

Існують спеціальні рекомендації для передчасно народжених дітей щодо вакцинації проти туберкульозу. Такі щеплення передчасно народженим дітям проводять після досягнення ваги 2 кг.

Перша доза вакцини проти гепатиту В вводиться в перші 12 годин життя дитини незалежно від маси тіла. Якщо новонароджений важить менше за 2 кг, то він теж має отримати першу дозу відразу після народження, але ця доза не зараховується. Після досягнення такою дитиною 1 місяця, вакцинація гепатиту В має розпочатися з початку та включати щонайменше три дози.

В Україні до Національного календаря щеплень входить вакцинація проти десяти інфекційних захворювань: гепатит В, туберкульоз, кір, паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, гемофільна інфекція.

👉 Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, зверніться до сімейного лікаря, він допоможе скласти план щеплень.

👉 В один день можна вводити декілька вакцин. Це звичайна міжнародна практика, яка дозволяє зменшити кількість візитів до медичного закладу, а отже, й рівень стресу для дитини та батьків.

👉 Застосування багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів та надає захист від кількох інфекцій.

👉 Перед вакцинацією немає потреби в додаткових обстеженнях (аналіз крові, сечі, імунограма).

👉 Якщо у вашої дитини є хронічні захворювання (наприклад бронхіальна астма, діабет), це не протипоказання до щеплення!

Навпаки, ваша дитина має більший ризик тяжкого перебігу інфекцій, проти яких можна захиститись вакцинацією.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я