
Від стресу, який наразі відчуває майже кожна людина в країні, може погіршуватися пам’ять, насамперед — короткострокова, зменшується уважність, люди роблять більше помилок.
Для ефективної роботи наш мозок потребує не лише правильного відпочинку, а й повноцінного харчування.
Ось 9 продуктів для бездоганної розумової активності
Жирна морська риба містить велику кількість поліненасичених жирних кислот омега-3. Саме з цих кислот у нашому організмі виробляється речовина мієлін, що є своєрідним ізоляційним матеріалом для нервових волокон. Крім того, мієлін необхідний для швидкої роботи мозку й передачі інформації від однієї клітини до іншої.
Волоські горіхи — це ще одне хороше джерело поліненасиченої жирної кислоти омега-3. Якщо регулярно їсти волоськи горіхи, підвищується рівень серотоніну (гормону щастя), а це допомагає протистояти депресії й охоче братися за розумову роботу. 3–5 волоських горіхів на день буде цілком достатньо для здоров’я мозку.
У какао бобах у великій кількості міститься потужний антиоксидант флаванол. Ця речовина покращує кровообіг мозку, а також захищає його від окислювальних процесів, що призводять до різних нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера). Крім того, шоколад підвищує рівень дофаміну в крові — гормону, що відповідає за наш гарний настрій.
Яйця — джерело якісного білка, жирів і вітамінів. Це справжній подарунок для нашого мозку. Крім того, у яйцях міститься багато холіну — речовини, яка допомагає нам зосереджуватися й поліпшити працездатність нервових клітин. Регулярне вживання яєць дозволить вам тримати мозок у тонусі.
Броколі — це одне з головних джерел вітаміну K, який підтримує нормальну діяльність мозку. Крім того, у броколі міститься бор, дефіцит якого призводить до зниження мозкової активності. Для нормальної мозкової діяльності корисні всі види капусти: брюссельська, цвітна, білокачанна, пекінська тощо.
Яблука містять майже всі мінеральні речовини і вітаміни. Регулярне їх уживання оздоровлює судини мозку, перешкоджає їх закупорці. А отже, мозок завжди буде працювати бездоганно, а ще знизиться небезпека крововиливів.
Чорниця — джерело антиоксидантів, які дуже потрібні для правильної роботи мозку. Антиоксиданти, що містяться в чорниці, допоможуть позбутися шкідливих речовин, що ушкоджують клітини мозку. Регулярне вживання чорниці покращує когнітивні функції й пам’ять.
Сочевиця — джерело заліза й амінокислот, необхідних для швидкого перебігу біохімічних процесів у мозкових клітинах. Так забезпечується ясність розуму й підвищується швидкість мислення.
Замініть білий хліб на хліб із борошна грубого помелу, і ви швидко відчуєте різницю в бік поліпшення. Якщо ми їмо білий хліб або вироби з борошна вищого ґатунку та здоби, у кров викидається багато інсуліну, після чого мозок починає «відключатися». Тому для мозкової активності найкраще вживати «повільні» вуглеводи, які містяться в цільнозернових продуктах і борошні грубого помелу.
Так ви допоможете мозку зарядитися енергією на весь день.
Мозок контролює так багато наших повсякденних функцій, тому варто зміцнювати його здоров’я!
Джерело: Центр громадського здоров’я МОЗ України