ПРОФІЛАКТИКА НЕІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ В ОСІННЬО-ЗИМОВИЙ ПЕРІОД

Неінфекційні захворювання, як правило, мають тривалий перебіг і розвиваються в результаті сукупного впливу генетичних, фізичних, екологічних і поведінкових факторів. Одним із найважливіших способів боротьби з неінфекційними захворюваннями є цілеспрямована діяльність із скорочення всіх чинників ризику.

Щоб попередити або знизити ризики захворювання на неінфекційні хвороби треба дотримуватись певних правил:

1. Відмовитися від вживання алкоголю та куріння. Зловживання підвищує ризик виникнення інфаркту міокарда.

2. Вживати в їжу овочі та фрукти. Авокадо, бобові, квасоля знижують рівень холестерину; свіжі овочі та зелень, несолодкі фрукти, ягоди зменшують кількість цукру в крові.

3. Займатися фізичною активністю.

4. Контролювати вагу тіла. У людини з зайвою вагою посилюється навантаження на серце, збільшується ризик виникнення цукрового діабету.

5. Знизити кількість стресу. Уникайте стресів та вчиться боротися з ними.

6. Регулярно проходити медичний огляд.

Восени та взимку, якщо дозволяють погодні умови, корисно пройтися парком, подихати свіжим повітрям.

Восени багато свіжих овочів, які необхідно вживати в їжу. Щоденне вживання листя салату, шпинату, капусти, базиліку значно знижують ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Також ці продукти містять досить рідкісний вітамін К, який покращує міцність стінок судин, знижуючи ризик крововтрат при травмах, та сприяє збільшенню вироблення інсуліну. Вживання зелених яблук, цитрусових, ківі при цукровому діабеті принесе користь у будь який період року!

У зв’язку з погодними умовами в зимовий період (ожеледиця, мокрий сніг, дощ) зростає кількість випадків травмування. Правильно підібране взуття (без підборів і з неслизькою підошвою), повільна, трохи «ковзаюча», немов на маленьких лижах хода можуть вберегти Вас від небажаних травм.

Особам похилого віку, які найбільш схильні до травматизму, рекомендується прикріплювати на підошву звичного взуття спеціальні накладки “проти ожеледиці”.

Увага і обережність є основними засобами для профілактики травматизму, і не лише зимового. А тому, виходячи на вулицю, особливо в ті дні, коли “+” на вулиці міняється на “-” або навпаки, треба зважувати кожен свій крок!

Отже, краще попередити або знизити ризик виникнення неінфекційного захворювання, ніж потім його лікувати! Дбайте про своє здоров’я та бережіть себе!

Допис підготувала завідувач відділу неінфекційних хвороб (спостереження) ДУ “Запорізькій ОЦКПХ МОЗ України” Вікторія Черкасова.