
ІНФОРМУЄ ЗАВІДУВАЧ ТОКСИКОЛОГІЧНОЇ ЛАБОРАТОРІЇ
Полімерні вироби поділяють на сім груп – за нами визначають, для яких цілей їх можна використовувати.
ПОЛІЕТИЛЕНТЕРЕФТАЛАТ (PETE) — НАЙБЕЗПЕЧНІШИЙ ВИД ПЛАСТМАС.
• З нього виробляють одноразові склянки, тарілки, вилки, ложки, ножі, пляшки для води, пива, молочних продуктів і рослинних олій.
• Вироби з нього забороняється використовувати в мікрохвильовій печі і заповнювати гарячою їжею.
• У цього посуду є термін придатності. Він складає усього лише один рік.
• Пізніше з посуду можуть виділятися шкідливі речовини.
• Пляшки з водою або рослинною олією також не можуть зберігатися більше року.Виняток становлять лише пляшки з під мінеральної і столової води, які можна споліскувати. Повторно їх дозволяється заповнювати лише водою. Компоти, соки, холодні чаї, молоко в такій тарі зберігати не рекомендується
ПОЛІЕТИЛЕН ВИСОКОЇ ЩІЛЬНОСТІ (HDPE)
З нього виробляють:
• Пакети та плівку для продуктів харчування;
• Труби для водопостачання;
• Контейнери для зберігання та заморожування продуктів харчування.
• Пакування з такого типу пластику стійке до масел, кислот, лугів та до інших агресивних речовин.
• Його вважають безпечним у разі використання для харчових продуктів.
ПОЛІХЛОРОВІНІЛ (V)
З нього виробляють:
• Більшість ємкостей для сипких харчових продуктів і жирів, одноразовий посуд.
• Часто продають воду у тарі з полівінілхлориду (білі непрозорі ємності).
• Під час контакту із жирними або гарячими продуктами може виділяти шкідливі речовини – фталати, важкі метали і вінілхлорид.
ПОЛІПРОПІЛЕН (PP)
З нього виробляють:
• стакани, банки, посуд для гарячих страв, пляшечки для годування дітей, харчову плівку й контейнери для продуктів.
• Такий посуд термостійкий, не схильний до розтріскування, витримує кип’ятіння без зміни властивостей. Максимальна температура для використання посуду з поліпропілену — +120…+130°С. Тому в ньому можна розігрівати їжу в мікрохвильовій печі, з неї можна пити гарячі напої.
• Визнаний безпечним для харчового використання, однак під час контакту із жирами та алкоголем він руйнується та виділяє формальдегід.
ПОЛІСТИРОЛ (PS)
З нього виробляють:
• Лотки для продуктів харчування (м’яса, риби, яєць тощо), посуд.
• Посуд із полістиролу схожий на пінопласт, легко тріскається, а під час контакту з гарячим деформується. Тому він призначений виключно для холодних продуктів харчування та прохолодних напоїв.
• Під час нагрівання або контакту з гарячим він виділяє стирол та формальдегід — токсичні речовини, що сприяють виникненню цирозу печінки, захворювань нирок, загостренню алергічних реакцій.
• Також посуд із полістиролу не можна використовувати для алкогольних напоїв.
ІНШІ ВИДИ ПЛАСТМАС — до цієї групи належать:
Полікарбонати. Посуд із таких полімерів досить міцний, не деформується, витримує розігрівання в мікрохвильовій печі та заморожування.
Меламіновий посуд. Меламін можна відрізнити від інших полімерів за кольором та вагою. Він яскраво білий та дуже легкий. Часто вироби з низькоякісного меламіну мають неприємний запах. Посуд виробляють із додаванням формальдегіду. Також він містить марганець і кадмій. Щоб малюнки на меламіновому посуді були стійкими, використовують фарбу зі свинцем, адже на нього технологічно не можна нанести безпечні фарби. Під час миття та контакту з гарячою їжею через подряпини та тріщини такий посуд виділяє шкідливі речовини. Саме тому його можна використовувати лише для холодної і сухої їжі. Однак ліпше взагалі відмовитися від меламінового посуду. Слід пам’ятати, що на посуді з меламіну маркування зазвичай немає, хоча іноді можна зустріти напис «melaminе». Через надзвичайну шкідливість меламіновий посуд заборонили до продажу в багатьох країнах, оскільки за постійного використання може загостритись алергія, захворювання печінки, шлунку та шкіри, погіршитися зір.
Тому не рекомендується постійно користуватися пластиковим одноразовим посудом. Не можна використовувати пластиковий посуд для тривалого зберігання їжі, а одноразовий посуд — багаторазово.
Як альтернативу одноразовому пластиковому посуду наразі використовують посуд з паперу, а для багаторазового використання рекомендують скляний, порцеляновий або керамічний посуд. Такий посуд більш безпечним і його застосування не зашкодить організмові.
Якщо виникли нарікання на якість посуду, ви можете звернутися до токсикологічної лабораторії ДУ « Запорізький ОЦКПХ МОЗ», де кваліфіковані фахівці проведуть дослідження на міграцію шкідливих речовин.
Допис підготувала завідувач токсикологічної лабораторії ДУ “Запорізький ОЦКПХ МОЗ України” Інна Кучерук