ЯК МОЖЕ ВПЛИВАТИ СІРКОВОДЕНЬ В АТМОСФЕРНОМУ ПОВІТРІ НА ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

Людина – творіння природи, її унікальна і розумна частина. Природа й людина взаємопов’язані і впливають одна на одну. У давнину люди майже повністю залежали від природи. З часом, вивчивши природу, вони навчилися не лише пристосовуватися до неї, але й активно змінювати її в бажаному для себе напрямі. Вплив господарської та інших видів діяльності людини на природу зростає з року в рік. Доволі часто цей вплив завдає невиправних змін природі. Промислові підприємства забруднюють своїми відходами воду, повітря, ґрунти. Кількість викидів забруднюючих речовин за останні десятиріччя значно збільшилася.

Основні райони забруднення – це міста й промислові центри. Зосередження промислових підприємств  на обмеженій території призводить до збільшення запилюження й загазованості повітря. Саме тому оцінка сучасного рівня забруднення атмосферного повітря у нашому м. Запоріжжя є надзвичайно актуальною проблемою. Сірководень є одним з основних газових компонентів – забруднювачів атмосферного повітря.

Сірководень це речовина загальноотруйної дії, безбарвний горючий газ з різким характерним запахом тухлих яєць.  Він виділяється при розчиненні органічних речовин, у результаті переробки нафти і вугілля, як побічний ефект виробництва целофану, фарб, віскози, цукру.

Державною установою «Запорізький  обласний центр контролю та профілактики хвороб  Міністерства охорони здоров’я України» здійснюється щоденний моніторинг стану атмосферного повітря, у тому числі на вміст сірководню. Результати моніторингу  протягом року свідчать про реєстрацію випадків перевищення гранично-допустимих концентрацій. Найчастіше в 2022 році випадки відхилень реєструвались в Шевченківському, Заводському та Вознесенівському, Олександрівському районах. Всього було відібрано 358 проб, відсоток нестандартних склав 52,8% (189 проб).  Слід відзначити, що в поточному році із 4 проведених досліджень сірководню  3 із них з  перевищенням нормованих величин.

Сірководень має одну особливість – відчути носом його можна лише тоді, коли в повітрі його всього до 0,03 мкг/м3,  при великих концентраціях він як би відключає наші нюхові рецептори, і ми неприємного запаху не відчуваємо. Так що, з одного боку, добре, що ми  чуємо запах тухлих яєць. Безумовно, сірководень присутній в повітрі,  неприємний всім. Вдихаючи повітря, що містить високі концентрації вищевказаного газу, можна серйозно постраждати.

Симптоматика проявляється головним болем, запамороченням, нудотою, підвищенням тиску. Газ має задушливу і подразнюючу дію на організм, зокрема слизових оболонок очей і дихальних шляхів. Ознаки отруєння різняться в залежності від кількості газу в повітрі. При вдиханні невеликого кількість речовини спостерігається різь в очах, їх почервоніння, кашель, біль у грудях, хрипи в легенях  та ін.

Отже, розглянувши вплив сірководню на організм людини, слід відзначити його користь і шкоду. Сірководень активно використовується в медицині і косметології, але при високих дозах він дуже небезпечний, згадуючи одну із заповідей медицини «малі дози- ліки, а  великі- отрута» слід  розуміти і контролювати ситуацію щодо контролю сірководню в повітрі, тому нами постійно проводиться  моніторинг  концентрації газу в атмосферному повітрі на території житлової забудови міста.

 Матеріали про факти відхилень від гігієнічних нормативів з пропозицією вжити відповідні заходи, які б забезпечили їх дотримання в зоні житлової забудови, направляються у Державну екологічну інспекцію у Запорізькій області та Головне управління Держпродспоживслужби у Запорізькій області. Щомісячно аналітична узагальнена інформація направляється міському голові м. Запоріжжя. Про стан довкілля щонеділі інформується керівництво облдержадміністрації та міста Запоріжжя.