
Проблема грибкових захворювань має особливе значення у всьому світі. Внаслідок знищення бактерійних форм виникла біологічна ніша, яку успішно заповнюють мікро-скопічні патогенні гриби. Це призводить до спалаху різних давно відомих і нових грибко-вих захворювань.
Грибкові отрути (мікотоксини) виробляються пліснявими та іншими мікроскопіч-ними грибами, з них більше 200 видів тільки мікроскопічних грибів, що виробляють мі-котоксини. Вони складають серйозну небезпеку для здоров’я людини та тварин, тому що серед мікотоксинів є речовини, здатні викликати мутації, онкологічні захворювання, не-правильне внутрішньоутробне формування організму та інші наслідки.
Мікотоксини (від грец. Mykes – грибки, toxicon – отрута) – це токсини, що вироб-ляються пліснявими грибами. Мікотоксини чинять токсичну дію на організм людини і тварин і викликають специфічні захворювання, так звані мікотоксикози.
Серед найбільш небезпечних для здоров’я людини і тварини та найрозповсюдже-ніших мікотокинів є афлатоксини.
Афлотоксини – до цієї групи належать близько 15 мікотоксинів, які продукують гриби Aspergillus flavus та Aspergillus parasiticus – основні забруднювачі харчових проду-тів. Афлатоксини – сильні мутагени, чинять також канцерогенну та імунодепресивну дію. Головним органом-мішенню афлатоксинов є печінка. Афлатоксини володіють сильним гепатотоксичною і гепатоканцерогенною дією – вони викликають первинний рак печінки. Афлатоксини можуть виявлятися в ряді злакових культур, а також у бобових і олійних культурах, зернах какао і кави, горіхах, в чаї, молоці, м’ясі та ін.
Афлатоксини термостабільні і практично не руйнуються при звичайній технологі-чній та кулінарній обробці. Вони не руйнуються при нагріванні до 200° С і вище.
Частіше афлатоксини розвиваються в горіхах арахісу, арахісової борошні, арахісо-вій олії. Тривале транспортування цих продуктів в трюмах кораблів при підвищеній температурі і вологості збільшує вміст афлатоксинів у багато разів.
Забруднення афлатоксинами може відбуватися при несприятливих умовах росту рослин, незадовільною сушці і зволоженні врожаю при зберіганні. З зараженим кормом афлатоксини надходять в організм тварин і їх залишкова кількість виявляється в м’ясі, молоці, яйцях.
Гігієнічними нормативами строго регламентується вміст деяких мікотоксинів: аф-латоксину B1 в продовольчій сировині та харчових продуктах рослинного походження. Присутність мікотоксинів у продовольчій сировині та харчових продуктах, призначених для дитячого та дієтичного харчування, не допускаєтьсяТоксикологічна лабораторія ДУ «Запоріький ОЦКПХ МОЗ» проводить досліджен-ня на наявність мікотоксинів афлатоксин В1, афлатоксин М1, дезоксініваленол (воміток-син), зеараленон, Т-2 токсин, охратоксин А, патулін в сировині сільськогосподарських культур, кормах, овочах і фруктах, продуктах харчування тваринного походження.
☎️ (061) 702 34 65