ЯК ЗАПОБІГТИ ГОСТРИМ КИШКОВИМ ІНФЕКЦІЯМ?

🔴 Із початком повномасштабної війни ризики виникнення таких хвороб значно зросли. Цьому сприяють обмежений доступ до чистої питної води та засобів гігієни, перебування в місцях скупчення людей, висока температура довкілля, зниження терміну придатності продуктів тощо.

🔬 Відтак збудники кишкових інфекцій (ентеро- і ротавіруси, сальмонела, кишкова паличка тощо) значно швидше і простіше передаються від людини до людини. Кишкові інфекції мають дуже високу здатність до передачі, а імунітет, що виробляє організм після одужання, є вкрай нетривким.

🔁 ЯК ПЕРЕДАЮТЬСЯ ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ?

Є три способи передачі збудників таких інфекцій:
1️⃣ контактно-побутовий (через брудні руки, іграшки, посуд, білизну тощо);
2️⃣ водний (через інфіковану воду);
3️⃣ харчовий (через продукти і страви з них, погано помиті та приготовані без термічної обробки овочі та фрукти, забруднені мікроорганізмами).

🔴 ЯКИМИ Є СИМПТОМИ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ?

Середній інкубаційний період кишкових інфекцій (проміжок часу від зараження до появи симптомів) становить від кількох годин до кількох діб, а в окремих випадках – тижнів. Найчастіше ознаками гострих кишкових інфекцій є:

• підвищення температури,
• діарея, яка не минає кілька днів,
• блювання, що не приносить полегшення,
• болі в животі,
• загальна слабкість,
• головний біль,
• симптоми ГРВІ.

Проте іноді можна бути носієм інфекції без жодних клінічних проявів. Людина, що має кишкову інфекцію, може передавати хворобу від моменту інфікування і до повного виліковування.

☝️ Що робити, якщо ви підозрюєте у себе кишкову інфекцію❓

Допомагаючи собі полегшити неприємні симптоми, ви маєте передусім запобігати зневодненню і втраті організмом солей.

❗️❗️ ВІДТАК, ДУЖЕ ВАЖЛИВО:

• слідкувати за водно-сольовим балансом, пити багато рідини (води) або спеціальних розчинів для регідратації (вони допоможуть організму відновити те, що він швидко втрачає через блювання та діарею);
• приймати ентеросорбенти (препарати, що зв’язують і виводять з організму токсини);
• застосовувати жарознижувальні препарати при піднятті температури;
• дотримуватися щадної дієти (без смажених, гострих продуктів) і більше відпочивати.

☝️ За появи симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертайтесь за медичною допомогою.

❗️ Самолікування може призвести до значних ускладнень. Особливо це стосується дітей раннього віку.

☝️ ЯК ЗАПОБІГТИ ІНФІКУВАННЮ?

Кишкові інфекції часто називають «хворобами брудних рук». Тож перше правило в питанні їхньої профілактики – ретельно мити руки.

☝️ Крім того:
• Використовуйте мило, коли миєте руки після відвідування вулиці, вбиральні, перед приготуванням та вживанням їжі.
• Кип’ятіть воду, яку вживаєте, якою вмиваєтеся чи миєте руки, посуд, — якщо маєте сумніви щодо її якості.
• Добре тушкуйте, проварюйте або прожарюйте продукти (особливо, тваринного походження: яйця, м’ясо);
• Ретельно мийте овочі та фрукти, а також обдавайте їх окропом, якщо плануєте вживати їх сирими.
• Не вживайте незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
• Дотримуйтеся термінів придатності і правил зберігання продуктів.

☝️ Приготовані страви вживайте відразу, а у випадку їх споживання після певного часу – піддавайте вторинній термічній обробці. Зберігайте готову їжу без холоду не більше двох годин.

☑️ Мийте поверхні та тримайте в чистоті кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі, сирі продукти зберігайте окремо від приготованих і використовуйте для них окремі ножі й дошки.
☑️ Уникайте купівлі продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі.
☑️ Не беріть в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання в холоді).
☑️ Утримуйтеся від купання в непроточних водоймах, а також на необладнаних пляжах, не ковтайте воду з таких водойм.
☑️ Регулярно мийте та дезінфікуйте дитячі іграшки.
☑️ Використовуйте індивідуальний посуд.
☑️ Уникайте контактів із людьми, які мають ознаки інфекційних захворювань.

✅ Дотримання цих правил допоможе вам уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.

Будьте пильними та здоровими!🇺🇦

За матеріалами МОЗ