Харчування підлітків – заради здоров’я!

Друзі, в підлітковому віці ви схильні вважати себе дорослими людьми, які часто намагаються самостійно регулювати свій раціон, стежити за своїм харчуванням. Вам часто доводиться їсти без участі дорослих, перекушувати на ходу.

❌ Звичайно, у питаннях харчування на вас впливає і реклама не найкорисніших продуктів – солодощів, лимонадів, жувальної гумки, фаст-фуду тощо, надмірне вживання яких може провокувати захворювання органів травлення.

Підлітковий вік – це період бурхливого зростання, перебудови систем організму та статевого дозрівання. Обмін речовин у підлітка відрізняється від обміну дорослого. У цілому добова витрата енергії підлітка становить 2400-2700 ккал, а для енергетичного балансу добова енергетична цінність їжі, яку вжито повинна складати – не менше 2700 ккал, а якщо займаєтесь спортом, то 3100-3500 ккал.

☝️ Важливо не лише отримувати необхідну організму кількість поживних речовин та енергії, а й правильно витрачати цю енергію за допомогою фізичних навантажень та спорту.

Крім того, важливим є і якісний склад їжі. У підлітковому віці у зв’язку з активним зростанням організму, виникає підвищена потреба в білках. Адже це основний матеріал, з якого організм будує свої клітини і тканини.

🍗Переважно рекомендовано харчуватися білками тваринного походження, які містяться в м’ясі, птиці та рибі. Вегетаріанство організму, що росте, небажано. Це може призвести до залізодефіцитної анемії, що впливає на інтелект і імунітет. Жири необхідні для забезпечення функціонування нервової, серцево-судинної, ендокринної системи, головного мозку, сприятливо впливають на стан шкіри та волосся. Вуглеводи, які засвоюються організмом, служать основним джерелом енергії. Вони витрачаються на роботу м’язів (фізична праця, рух, дихання, робота серця).

🍤 Ключовими компонентами здорового раціону є мінеральні речовини. Для підтримки необхідного рівня заліза в організмі найкраще підходять: яловичина, телятина та печінка. На формування м’язової, кісткової та нервової тканини впливають калій, кальцій, магній фосфор, цинк. Тому у харчуванні мають бути риба, м’ясо, молочно-кислі продукти, яблука, абрикоси, вишня, виноград.

🍏У підлітковому віці підвищена потреба у вітамінах, які містяться у натуральних продуктах, свіжих овочах та фруктах. Навесні, коли у продуктах не вистачає вітамінів, рекомендується прийом вітамінних препаратів, порадьтесь про це з лікарем.

✅ Правильне харчування – це основа вашого майбутнього здоров’я.
Будьте здорові ,вживайте тільки корисну, збалансовану їжу.