АКТУАЛЬНО ПРО ТУБЕРКУЛЬОЗ: ІНФОРМУЄ ТАРАС ТИЩЕНКО

Як зазначив головний державний санітарний лікар Запорізької області Тарас Тищенко, що в Україні з 1995 року спостерігаємо досить складну ситуацію з туберкульозу. Хоча, в останні роки спостерігається тенденція до стабілізації та зниження рівня захворюваності, за критеріями ВООЗ Україна належить до переліку країн з високим рівнем поширення туберкульозу.

У Запорізькій області щороку реєструється 500-700 випадків туберкульозу, серед яких діти складають 8-12%. З початку 2023 року в області зареєстровано 58 випадків захворювання на туберкульоз органів дихання. Епідеміологічна ситуація свідчить про те, що ніхто не застрахований від цієї хвороби.

“Наголошую звернути увагу на те, що туберкульоз – це тяжке інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія ТБ, що передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової,” — зазначив Тарас Тищенко

Найчастіше вразливими перед туберкульозом є люди з хронічними або супутніми захворюваннями, що призводять до пригнічення імунітету, особи, хворі на цукровий діабет, а також ті, хто має шкідливі звички або дефіцит повноцінного харчування.

Хвороба тяжка, проте, виліковна. Спочатку може протікати приховано. Людина часто не звертає уваги на тривале погане самопочуття, та намагається лікуватися самостійно від застуди та кашлю. Важливо пам’ятати, що ефективність та успіх лікування туберкульозу залежить від його своєчасного виявлення на початкових стадіях та вчасно розпочатого регулярного прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря.

❗️ Головний державний санітарний лікар Запорізької області наголосив: “Не зволікайте з профілактичними оглядами, дотримуйтеся здорового способу життя, правил особистої гігієни, загартовуйте організм та зміцнюйте імунітет — це стане запорукою здоров’я та ваговим кроком на шляху протидії пандемії!”.

Будьте пильні до себе!