ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА COVID-19 на 29.03.2023

На території Запорізької області станом на 29.03.2023 зареєстровано 87 нових лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Всього з початку епідемії в області зареєстровано 239672 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, в тому числі 19748 серед дітей (за добу – 11), 8072 серед медичних працівників (за добу – 1). Померло всього – 6300 хворих на коронавірусну хворобу СOVID-19 (за добу – 4). Всього одужало 232114 особи (за добу – 24).

Серед померлих – особи похилого віку та особи, які відносяться до групи ризику (мають  супутні гострі або хронічні серцево-судинні та легеневі патології, вікові порушення з боку серцево-судинної системи, злоякісні новоутворення, цукровий діабет).

Активні випадки (продовжують лікуватись) – 1255 осіб.

Вірусологічною лабораторією ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ здійснюються лабораторні дослідження на COVID-19 методом ПЛР (полімеразно-цепна реакція)  та методом ІФА (іммуно-ферментний аналіз). Крім того, лабораторні дослідження на COVID-19 (ПЛР та ІФА) також проводять інші медичні установи та приватні лабораторії.

Звертаємо увагу, що лабораторному обстеженню на COVID-19 безкоштовно підлягають хворі з підозрою на коронавірусну інфекцію, хворі на пневмонії та тяжкі гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), а також хворі з будь-якими симптомами ГРВІ.

Тому при появі симптомів ГРВІ зателефонуйте своєму сімейному лікарю, який направить на лабораторне обстеження та призначить відповідне лікування.

Якщо температура тіла підвищиться вище 38 градусів та з’являться сухий кашель, утруднене дихання або ядуха – негайно викликайте «швидку» допомогу.

Нагадуємо, що найбільш ефективним  заходом профілактики є вакцинація. Інші заходи профілактики–дотримання карантинних обмежень, користування засобами індивідуального захисту, дотримання соціальної дистанції та гігієни рук.