Сьогодні у місті Запоріжжі контроль за вмістом
нітратів плодоовочевої продукції здійснюється у ветеринарно-санітарних
лабораторіях продовольчих ринків. У першому півріччі 2015 року вже відібрано понад 3500 проб, при цьому виявлено
відхилення у 36 пробах (що складає 1%). Не допущено до реалізації 1 тонну 620
кілограмів плодоовочевої продукції.
Здоров’я
населення та збереження генофонду в значній мірі визначається безпекою
продовольчої сировини та харчових продуктів.
Особливу
небезпеку серед речовин, що забруднюють продукти харчування, являють собою
традиційні забруднюючі речовини -
нітрати.
Для того, щоб звести до мінімуму потрапляння в
організм небезпечних для здоров’я доз нітратів, необхідно знати, у яких
продуктах харчування, вирощених на городі, присадибній ділянці, у саду в найбільшій
мірі накопичуються ці речовини, які
умови сприяють їхньому нагромадженню, що необхідно робити, щоб знизити
кількість нітратів у продуктах.
Залежно від
режимів та видів технологічної переробки змінюється і рівень вмісту нітратного
азоту в кінцевому продукті. Як правило,
кількість нітратів у продукті в процесі переробки знижується, але при цьому
слід дотримуватись режимів переробки. Попередня підготовка продукції (очищення,
мийка, сушіння) знижує кількість нітратів у продуктах харчування на 3 – 25%).
Отже, в домашніх
умовах можна використовувати наступні методи зниження вмісту нітратів:
1. При
зберіганні у сухих, провітрюваних
сховищах рівень нітратів у свіжих овочах знижується. У солоних та маринованих
овочах він знижується за рахунок
переходу у розчин.
2. Кулінарна
обробка. Більш ефективне відварювання, що витягує до 85% нітратів з овочів,
відвар необхідно зливати гарячим, тому що при остиганні частина нітратів повертається з відвару в коренеплід.
3. Під час
купівлі овочів майте на увазі, що мінімальний вміст нітратів частіше буває в овочах середнього розміру.
Застережуємо: не
купуйте овочі та фрукти у місцях
стихійної торгівлі, де відсутній ветеринарно-санітарний контроль! Бережіть
себе, своїх дітей та родичів!
Ананьєва Олена Леонідівна,
начальник
санітарно-гігієнічного відділу Запорізького міського управління Держсанепідслужби у Запорізькій області 25/05/2015 |