На 24 тижні 2017
року з підозрою на захворювання гострими
кишковими інфекціями (ГКІ) звернулась 286 осіб. Показник захворюваності склав 16,1 на 100 тисяч населення, що на 22% вище максимального багаторічного
показника, та на 75% вище рівня середнього багаторічного
показника.
Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ ГКІ частка харчового
шляху передачі складає 91,1%.
Серед причин
захворювань ГКІ найбільша питома вага припадає на молочну продукцію – 22,8%; м'ясну продукцію – 15,2%; овочі та фрукти-30,8%,
рибну продукцію - 3,6%. На минулому тижні в 2 рази збільшилась питома вага
кондитерських виробів, які послужили причиною захворювання – 5%.
За місцем
придбання: питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках
складає 14,3%, узаконених ринках – 23,2%.
В 62,5% випадків захворювання на ГКІ пов'язані з
вживанням продуктів та страв, які готувались та зберігались в домашніх умовах.
Слід ще раз
зазначити, що в поточному році реєструється більш високі показники
захворюваності на ГКІ, ніж за аналогічний період минулого року.
З метою
запобігання захворювань на гострі кишкові інфекції, насамперед, слід
дотримуватись правил особистої гігієни, не вживати в їжу недоброякісні
продукти, дотримуватись терміни зберігання продуктів, користуватись тільки
якісною питною водою. Дуже обережно треба вживати "потенційно небезпечні
блюда" – кондитерські (особливо кремові) вироби, холодець, ліверну ковбасу,
термічно не оброблені молочні продукти, блюда з м’ясного та рибного фаршу,
блюда з різними підливами, салати, які заправлені майонезом або сметаною.
Вживання цих продуктів може бути тільки за умов впевненості щодо їх якості,
безпосередньо після приготування. Зберігати ці продукти не рекомендується
навіть в холодильнику.
Колерова М.Є., зав. відділенням організації епідеміологічних
досліджень ДУ «Запорізькій обласний лабораторний центр МОЗ України» 20/06/2017 |