Тільки за останні три дні в Запорізькій області зареєстровано два
випадки ботулізму з 2 постраждалими. При розслідуванні цих випадків фахівцями
ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» встановлено
наступне.
В першому випадку, зареєстрованому у м.
Токмак, захворілий придбав рибу – лящ
в'ялений не патраний у продовольчий крамниці м. Токмак. Вже на наступний день після
вживання риби, у чоловіка з'явилися перші симптоми захворювання. У важкому стані
швидкою медичною допомогою постраждалий госпіталізований до КУ «Запорізька обласна інфекційна лікарня». На
22.10.2018 року стан захворілого стабільно важкий, незважаючи на введення
протиботулінічної виворотки.
Другий випадок зареєстрований у Запорізькому районі с. Біленьке. Напередодні чоловік вживав в'ялену рибу – тарань домашнього виготовлення. Захворілий госпіталізований до КУ
«Запорізька обласна інфекційна лікарня» з діагнозом ботулізм середньої
важкості.
Фахівці лабораторного центру вкотре
застерігають,
що ботулізм – гостра інфекційна хвороба
з важким ураженням нервової системи,
змінами серцево-судинної системи, слабкістю скелетних і гладких м’язів,
порушенням зору, ковтання, моторики кишок.
Токсин
палички ботулізму є найбільш небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів.
Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів без попередньої термічної обробки. Це можуть
бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та
рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку збудників.
Найчастіше
реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього
консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових
консервів.
Споживаючи продукт, практично
неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину, оскільки він не має
кольору, смаку, запаху.
Не варто купувати рибну продукцію, консерви
домашнього виготовлення з рук чи на стихійних
ринках. В жодному разі не слід споживати консерви бомбажні, деформовані або з
нехарактерним запахом.
Бережіть
себе та будьте здорові! 22/10/2018 |