22.10.2019 року до реанімаційного відділення КНП «СМСЧ №1» м.
Енергодар у стані середньої важкості госпіталізовано жінку, що мешкає у Енергодар,
з діагнозом «ботулізм».
Фахівцями ВП «Енергодарський міжміськрайонний відділ ДУ
«Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України» в ході проведення епідеміологічного
розслідування даного випадку захворювання встановлено, що постраждала вживала в’ялену
тарань, виготовлену в домашніх умовах.
Для проведення
лабораторних досліджень на наявність ботулотоксину направлено клінічний матеріал (зразки крові та промивних вод від
хворої) та залишки харчового продукту, відібрані в осередку захворювання.
Вважаємо за
необхідне ще раз проінформувати жителів області, що у 2018 році в Запорізькій
області було зареєстровано 10 випадків захворювання на ботулізм з 13 постраждалими,
2 з яких померли. Причиною захворювання на ботулізм в цих випадках
послужила риба домашнього виробництва.
За період, що минув
з початку 2019 року, в області вже зареєстровано 9 випадків захворювання
на ботулізм, постраждало 10 осіб. Для двох з них, нажаль, вживання
рибної продукції призвело до смертельних наслідків.
Враховуючи
епідеміологічну ситуацію, яка щорічно складається з захворюваністю на ботулізм,
ще раз акцентуємо Вашу увагу, що ботулізм - гостре важке інфекційно-токсичне
захворювання, яке виникає в результаті вживання в їжу харчових продуктів, що
містять мікробний токсин – ботулінум, та призводить до важких уражень
нервової системи, змін в роботі серцево-судинної системи, слабкості скелетних і
гладких м’язів, порушення зору, ковтання, моторики кишок.
Токсин палички ботулізму є найбільш
небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів. Захворювання може виникнути
при вживанні харчових продуктів без
попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього
приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в
яких є умови для розвитку збудників.
Найчастіше реєструються
захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої
або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.
Споживаючи продукт,
практично неможливо визначити наявність у ньому ботулотоксину, оскільки він не
має кольору, смаку та запаху.
Захворювання на
ботулізм виникає в середньому через добу після вживання зараженої їжі, але
іноді інкубаційний період може скорочуватися до 2-х годин або подовжується до
10 діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного
болю, запаморочення, виникає почуття тривоги, а потім проявляються наступні
симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості зору (предмети бачаться в
тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м'язів гортані, глотки і мови
хворі втрачають голос, ковтання стає скрутним або зовсім неможливим. Головним
вражаючим місцем токсину ботулізму є нервова система. Розвивається неврологічна
симптоматика. У важких формах захворювання головним симптомом є розлад дихання,
параліч діафрагми, в результаті чого настає смерть.
Лікування: тільки госпіталізація хворого в стаціонар,
введення протиботулінічної сироватки. Тому в разі виявлення характерних для
ботулізму симптомів необхідно НЕГАЙНО звертатися за медичною
допомогою. 22/10/2019 16:44 |