Багаторічна
епідемічна ситуація з сальмонельозу в Запорізькій області має тенденцію до
зниження. За перше півріччя 2013 року у порівнянні з аналогічним періодом
минулого року рівень захворюваності стабільний – зареєстровано 170 випадків з
показником захворюваності 9,5 на 100 тисяч населення.
По окремих територіях – в містах Мелітополі та Запоріжжі відбувається сезонний підйом захворюваності,
характерний для червня - липня. Так, в
м. Запоріжжі зареєстровано 35 випадків сальмонельозу, в м. Мелітополі – 10.
Серед захворілих питома вага дітей складає 30 %,
дорослих – 70 %.
Причини захворювань в переважній більшості – 65 %
пов’язані із вживанням яєць та продуктів з яєць. Крім того, серед причин
захворювань – вживання м’яса, в тому
числі, курячого.
Для профілактики захворювань на сальмонельоз
необхідно сировину тваринного походження при приготуванні страв піддавати
ретельній термічній обробці. Це стосується приготування курятини, шашликів,
різноманітних страв із яєць, в тому числі, салатів.
Кошель
Світлана Миколаївна,
начальник епідеміологічного відділу Головного
управління Держсанепідслужби у Запорізькій області 19/07/2013 |